07.10.2012 19:37

Pidistezka Křivoklátsko

Pár hezkých dnů v nádherném okolí Berounky v překvapivě pěkném středisku, který zajistili Jitka a Petr Komoňovi. Zajímavá byla návštěva elektroskanzenu v Čechově mlýně (Šlovice) , která nám přiblížila nejen zajímavé technické starší prvky vodních elektráren (turbiny, dynama...), ale i pomíjenou osobnost Emila Kolbena. Zajímavá vyprávění Ing. Petra Čecha vzbudila u nás obdiv k tomu co vše "pan otec" vykonal. Dokumenty najdete opět na podtržených jménech jednotlivých autorů:

Pa St (foto a video), Jimmy,  To Pe, Mi Kam, Ji Kom

 P.S. Více o  Čechově mlýně: je to pro lidi technicky zvídavé, přátele Oty Pavla a nachází se ve Šlovicích ( na Berounce poblíž obce Hřebečníky ) :

 

 Tento první elektrický mlýn poháněný turbinami od Kolbenky je v krásné přírodě Berounky, má výstavku (skanzen) starších elektročástí vodních elektráren.  Ing. Petr Čech (říkají mu "Pan otec") zorganizoval v nedávné době oslavy 150-ých narozenin Emila Kolbena, nedoceněného podnikatele srovnatelného s T. Baťou. Zúčastnili jsme se těchto oslav a za zmínku stojí slova známého lékaře prof. Dr Pafka, která najdete na dokumentačním zpravodajství pana Šinágla (odkaz u senátora Chládka - začátek na 6:03 min):

 

—————

Zpět


Kontakt

Pavel Stulík (PaS)

603227967

Rukověť

Portréty lidí z Jedničky najdete na albu níže:

Seznam lidiček Jednicka-2_2015-1.xls  je zaheslován, heslo sdělí PaS mailem, resp. osobně

Historické vítězství Jedničky na Stezce 2017

Nekrolog Tondy Rosického a Hanky Hanákové  najdete po kliknutí na podtržené jméno