15.11.2023 15:35

Info ze sleziny na Děkance 13.11.2023

Oproti říjnové slezině, kdy jsme se slejzali jak švábi na pivo, nahrnula se do hospody většina z asi 45 zúčastněných kolem 19té hodiny. Včetně vylázněné Helenky Rosické a Ivy Kamarádové, která je bohužel dál o francouzských holích kvůli kolenům. Ale stejně jako blahé paměti Milena Hejdová, i Iva v hospodě berle odložila a myslím, že i tančila. Navzdory totálně antitaneční podlaze na Děkance. Holt jako v písni - jó, když zahrajou honky tonk, začne magořit sál...

Hned po sedmé dorazili i účastníci noční pěší rallye Prahou po trase Bulovka - Děkanka. V průběhu sleziny tenhle nevšední zážitek popsala Věra Svobodová s Hančinou výpomocí. V tom rumrajchu mají můj neskutečný obdiv, já bych tam nesesmolila ani tři holé věty. Tady to máte:
 
Vycházka před slezinou: 13.11., 16.15 sraz u Bulovky, pršelo jen se lilo, ale nám to nevadilo. Bylo nás pět - organizátor Jirka Čada, Vašek Veselý letně oblečen, Hanka Ječná - Libeňačka, tak si to nemohla nechat ujít, Jana Němcová - ta se nechala ukecat s tím, že zdrhne, když se jí to nebude zamlouvat, a já, protože Libeň miluju.
Vyrazili jsme směrem Korábské schody kolem základní školy, dolů kolem Gröbovy vily (jiná než Grébovka v Havlíčkových sadech-pozn.OK) ke kostelu sv.Vojtěcha a libeňskému gymnasiu. A stále pršelo, padla tma, ale podél zadního traktu gymplu jsme vstoupili do Thomayerových sadů a kolem hřiště Meteoru došli na vyhlídku. Vidět nebylo nic, ani drink jsme si nedali a spěšně pokračovali po temných stezkách na další neúspěšnou vyhlídku a pak honem dolů k nově opravenému Velkému Löwitovu mlýnu. Je tam knihovna a kavárna, ale to jsme jen nakukovali okny, protože před námi byla ještě dlouhá cesta. Přes Rokytku při ústí do Vltavy jsme se dostali na cyklostezku a směřovali podél  moderních nových budov k Libeňskému mostu. Najednou se ale naše cesta změnila (? nevyluštila rukopis a v 1.50 nemůžu Věře volat) a zapadli jsme do jiného zapomenutého světa a křovin (zmizelé autobazary a prodejny bazarového nábytku). Uzoučkou blátivou stezkou jsme klesali do hlubin krásných mladých časů - až do hospůdky U Budyho (čti u Badyho a viz foto v příloze) z minulého století a našeho mládí! Neskutečné!!! Špeluňka v dřevěné budce, jeden (asi majitel) u rozpálených kamen, druhý - bagrista bez jedničky vpravo nahoře. Dáváme grogy - neošizené, o hrníčky si hřejeme ruce. Já mám totálně mokré ponožky i boty, a tak se ptám, jestli tu nemaj ponožky. A vida - mají! Patero černých ponožek asi pro nebožtíky, jedny si zapůjčuju. Druhý grog nás s "domácími" sbližuje, ale čas kvapí a další hospoda čeká. Tak dopíjíme, nohy v nových černých ponožkách si balím do mikrotenových pytlíků a mokrých bot a vyrážíme k Libeňskému mostu na tramvaj a metro na Pražského povstání a do naší hospody. 
Foto od Budyho
 
Dorazili mokří a spokojení, ani Jana nezdrhla (asi nebylo kudy ani kam). 
 
Protože jsme byli v téměř plném počtu už před osmou, zahájil PaHr Hlásání. 
 
Polonovinky (nebo stařinky?):
  • v pátek 5.4.2024 Bál ve stylu Limonádový Joe, hudba podle nedělního sdělení muzikantů tatáž jako loni a předloni. Jazzoví muzikanti, schopní zahrát cokoli, včetně country.
  • v pátek 24.11.2023 od 18 do 22 hodin na Hrádku hraje kapela KMČ (trochu náhrada za Martinské posvícení). V kapele Standa Hejda a Pavel Schlechter, kapelník Evžen počítá s účastí Jedničky. Tak přijďte.
  • v pondělí 18.12.2023 od 18 hodin Vánoční zpěvy u Apolináře, následná slezina cca od 19 v Uterusu.
  • v pondělí 19.2.2024 TAKová volební Valná hromada v Kolovratech, pozvání platí i pro nečleny TAKu.
Novinky:
  • v pondělí 15.1.2024 slezina Na Děkance. Vracíme se k začátkům slezin od 18 hodin, je brzy tma a mimoPražáci brzy prchají na vlaky a busy. Taky aby byl čas na pokec.
  • od středy 8.5. večer do neděle 12.5.2024 na Vysočině 66.Stezka. 4 noci, 4 dny, zakončení v Lukách u Jihlavy. Noclehy jsou pořád v luftě, Tomášem napůl zamluvený je statek Javořice ve Lhotce pod Javořicí, 35 míst v postelích, mlaďoši a milovníci retra ve stanech. Další nocleh v jednání je na břehu Dalešické přehrady, chatičky. Z obou míst  cca 8-9 km na vlak, vlakem do Luk s jedním přestupem cca 1,5 hodiny. Během večera Tomáš objevil další chatičky kousek blíž k Telči, jméno si nepamatuju. PaHr se chystá na obhlídku míst osobně, abychom nedopadli jako na jaře v Nuzicích, tak snad bude něco víc známo co nejdřív. Každopádně počítejte se zálohou 800,- Kč nejpozději do lednové sleziny (15.1.24) na účet trasy. 
 
     Téměř vzápětí po hlásání se panáčkovalo na pět oslavenců - JiWa, OK, Milan Kotál, Tomáš Kubát a Pavel Neviňátko Slabyhoudek. Po krátkém tanečku se dál činili muzikanti - LaDo, JiVa, Káně, VaMi (sláva, že zas chodí na sleziny!), PeVr, Henry a Pavel na basu - a s nimi zpěváci i tanečníci. Olinka Veselská ovšem donesla obálku historických fotek čb i barevných, které byly k prohlížení i rozebrání. Ty jsme všichni chtěli vidět, tak jsme trochu vyrušovali a na fotkách se snažili identifikovat - leckde marně - postavičky. 
     Po deváté jako obvykle začali odcházet první, muzikantský kroužek se umenšoval, až jsem jako předposlední odcházela ve 22.50 já. Slezinu jako vždy uzavírali Simona s Pavlem.
 
     Na dotaz ohledně tanečních v bývalém Času, pořádaných 5.trasou, jsem zase zapomněla! Kdo tam chodí, jak se jim tam líbí a tak.
     Na nic jiného jsem, doufám, nezapomněla, tak se mějte náramně a na Hrádku nebo nejpozději u Apolináře a v Uterusu ahoj. Olina
 
Fotka:
 

—————

Zpět


Kontakt

Pavel Stulík (PaS)

603227967

Rukověť

Portréty lidí z Jedničky najdete na albu níže:

Seznam lidiček Jednicka-2_2015-1.xls  je zaheslován, heslo sdělí PaS mailem, resp. osobně

Historické vítězství Jedničky na Stezce 2017

Nekrolog Tondy Rosického a Hanky Hanákové  najdete po kliknutí na podtržené jméno