23.10.2023 09:14

Info ze sleziny Na Děkance 16.10.2023

Píše Olinka: na Děkance jsem byla už v 18.15, naštěstí chvíli po mně dorazily Jana Snopová a Jitka Veselá, vzápětí i Vašek Veselý. 
U "našich" stolů seděly dvě skupinky domorodců, jedna dost nepříjemná, pět ječivejch ženskejch a jeden chlap, tak jsem byla ráda, že vedle nich nejsem sama. S Janou jsme se v klidu nabaštily a postupně se scházeli i Jedničkáři, po 19té dorazil Jirka Čada jak Jindřich VIII. se šesti dámami. Dolejšovi (Madlen s berlemi, ale svižně) odpadli cestou, Láďa měl s nohama trochu problém. Víc se mi o výletě nedoneslo, jistě se Botanická zahrada i Stromovka vydařily. V podzimních barvách to musela být paráda...
Sešli se i muzikanti - Káně, VaMi a JiVa, dělali co mohli, aby uhráli štěbetání cca 40ceti lidiček. Kolem osmé dorazila i Olinka se Zdeňkem, tak dostali posilu. Hrálo se a zpívalo jako vždycky, na tanečky taky došlo. 
Po mnoha měsících dorazila i farmářka Helena Holcová se zánovní páteří a svižnou chůzí, po několika měsících taky Georgina Boháčková.
Z lázní Velichovky zdraví Helenka Rosická, z Frantovek Iva Kamarádová, s čerstvě vylepšenýma očima Jana Ondráčková, taky VaVa snad už z nového bydlení v DD ve Šlejnické ulici v Dejvicích (měl se stěhovat v pátek), Lišáci z Mělníka a asi pár dalších, které jsem zapomněla. 
 
Hlásání 
  • zahájil PaHr ve 20.25 stručnou informací z TAKové schůze o příští jarní 66. Stezce, o níž se ví jednoznačně zatím jen termín 8.-12.5.2024 a oblast Vysočiny. Pořádá trasa 6. Tomáš opět bleskově předzamluvil noclehy v turistickém statku-campu Javořice ve Lhotce pod kopcem Javořice. Jak jsem jim koukla na stránky, postelí je tam porůznu asi 35, jinak zahrada na stany, zato slibují polopenzi a je k mání i společenská místnost. Tak uvidíme, kde se vyklube zakončení Stezky a kde budeme nakonec bydlet. Většina přítomných sice váhavě, ale souhlasila s nástupním dnem ve středu 8.5. (svátek), tak počítejte se pěti dny a čtyřmi noclehy! Snad to nebude jako letošní pidi v Nuzicích.
  • PaS dále poreferoval o víkendové oslavě 60.výročí založení TAKu v Melchiorově Huti na SZ Čech, která kromě vydařených výletů probíhala hlavně ve vzpomínkovém duchu. PaS měl s sebou i původní první, pěkně opranou vlajku TAKu a posléze Jedničky, Petr Kobián archivní materiály a fotky ještě z Rajdů společně s Poláky, každá trasa vystavila několikero svých historických fotek. Za nás JiČa doma krásně a na fotopapír vytiskl asi 6 fotek ve formátu A4, spoustu dalších starých měl s sebou PaS. Všecky jsme mohli vidět i na Děkance. Fotky z oslav průběžně posílají přes TAKovou poštu různí "účastníci zájezdu", pilně vám zahlcuju poštu přeposílkami.
  • Z dalších PaSových informací je jedna smutná - Martinské posvícení ve Svornosti SE NEKONÁ! Po mnoha veselých ročnících se ve Svornosti vyměnil ansámbl, dohovor s nimi není, taky TAKových zájemců a tanečníků ubývá, tak sbohem husičky a kachničky, chlebíky se sádlem!
  • info o vyúčtování Stezky od Jirky Čady a Tomáše. Všecko dopadlo dobře, ti, kdo nemohli jet, dostali peníze zpět a konečný "vejvar"  v hodnotě 147,- Kč byl uložen na účet trasy.
 
Přehled akcí
  • Dobrou náplastí by mohlo být hraní hudební skupiny KMČ (ti, kdo nám ve Svornosti vždycky hráli na střídačku s Dolejš bandem) v pátek 24.11. od 19 hodin Na Hrádku, naší kdysi (u některých stále) oblibované slezinové hospůdce ve Šlikově ulici nad Malovankou v Praze 6. Výborná strava i obsluha, tanečně přívětivá podlaha i dostatečný prostor. Tak přijďte v hojném počtu kapelu podpořit a zatančit si dva týdny po Martinovi.
  • Od PaSe ještě přidávám upřesnění ke hraní kapely KMČ (Kdo má čas) Na Hrádku - dnešní vystoupení už jsme prošvihli, další je inzerovaného 24.11. a pak ještě Vánoční besídka 15.12.2023. Oboje jsou pátky, hraje se od 18 do 22.30 hodin. Evžen i celá kapela vás rádi uvidí. 
  • Příští slezina je opět Na Děkance v pondělí 13.11.23 od 19 hodin,
  • prosincová (v pondělí 18.12.2023jako obvykle (i když poprvé bez Líby!) začíná v 18 hodin v kapli u Apolináře zpěvem koled za doprovodu Béďových varhan. Béďa už by měl být celkem v pořádku po srážce s automobilem na přechodu pro chodce (obešlo se to naštěstí bez zlomenin, jen důkladné potlučeniny), do koledování bude jistě fit. Po zpívání se na nás od 19 hodin těší paní šéfová v Uterusu, jako vždy máme celou hospodu, štamgasti se spokojí s lokálem hned u dveří a nálevního pultu.
  • Dočista jsme zapomněli na taneční, které pořádá trasa 5 v bývalé restauraci Čas nedaleko Vojanek. Nikdo o nich nereferoval, já vím o našich třech spokojených párech, příště je budeme muset trochu vyzpovídat.
 
Po hlásání konečně došlo na panáčky, živijó a tanečky pro oslavence Lubora a Jitku Komoňovou. Přípitek putoval i nahoru za Tondou Rosickým, který by právě 16.10. slavil kulatých 80! A pozor! Lubor zavedl novinku - jablečný nebo pomerančový džus pro řidiče a abstinenty!! To je výzva! Za rok prej bude dávat i kávičku!
 
Pokračovalo hraní a zpívání, na koláčové pexeso ze Stezky nedošlo, ač ho PaHr (?) pečlivě nastříhal. Nikdo si na kolečka, ze kterých přechází zrak, netroufl. Všichni máme v paměti drtivé porážky od vnoučat a pexes plný zuby. No, já ho příště stejně vezmu s sebou, kdyby si chtěl někdo cvičit mozek. Pak už nastalo postupné odcházení, až jsme tam ve 22.40 byli zas jen tři. Mně málem ujela tramvaj a Pavel se Simčou to mají přes ulici, to se to ponocuje! 

—————

Zpět


Kontakt

Pavel Stulík (PaS)

603227967

Rukověť

Portréty lidí z Jedničky najdete na albu níže:

Seznam lidiček Jednicka-2_2015-1.xls  je zaheslován, heslo sdělí PaS mailem, resp. osobně

Historické vítězství Jedničky na Stezce 2017

Nekrolog Tondy Rosického a Hanky Hanákové  najdete po kliknutí na podtržené jméno