22.05.2024 15:43

Zápis ze sleziny Na Hrádku 20.5.2024

Zápis začíná popisem výletu:

Již tradiční předslezinový výletek si tentokrát vzali na starosti Madlen a Láďa Dolejší, v apoštolském počtu 12ti lidiček jsme v 16.10 vyráželi ve sluníčku od stanice metra i tram Petřiny. První kroky nás vedly k zánovní pobočce Městské knihovny, vybudované na místě mateřské školy. Kromě půjčování knížek se tu koná spousta kulturních akcí včetně filmových produkcí. Pravidelné pořady tu má i Martin Patřičný, kdo by si chtěl užít jeho Dřevěný večer, má aktuálně možnost v úterý 28.5. od 18 hodin za 60,- Kč. Hostem bude režisér a písničkář s kytarou B.Ludvík. Cestou jsme si zezadu a posléze i z anfasu prohlédli zdejší gymnázium Nad Alejí, informace podávala domorodá Věra Šubertová. Pak jsme se trochu ztráceli a obcházeli neprostupný areál vysokoškolských kolejí Hvězda na Větrníku, který se od dob našeho mládí trochu rozrostl a zmodernizoval. Nějak se nemohla "najít" ani Jitka Peršínová, která tu strávila celá léta studií.

   Nakonec jsme trefili správnou silničku vedle plochodrážního stadionu Na Markétě a došli na břevnovský hřbitov. Seznam osobností tady pochovaných byl sice na dvě stránky, ale bez plánku jsme po delším úsilí našli jen hrob Karla Kryla a muzikanta Ivana Moravce. Branka ze hřbitova přímo do klášterní zahrady byla oproti minulým letům bohužel zamčená tlustým řetězem a tak jsme kolem hřbitovní zdi museli sejít až ke vchodu do areálu kláštera a stihli někteří jen bleskové pivo/limo a skoro všichni aspoň juknout do kostela sv. Markéty s obrazy Petra Brandla. Pavilonek Vojtěška s pramenem potoka Brusnice i krásně obnovená oranžerie zůstaly z časových důvodů na příště. 
    Přes velmi frekventovanou Patočkovu jsme překrosili k "mojí" ZDŠ, po r. 1989 soukromé obchodní škole, dnes opuštěné a po prosincovém maléru na FF UK využívané policií jako výcvikové centrum pro případnou střelbu ve školách. V ulici 8.listopadu (1620 bitva na Bílé Hoře) jsme okoukli pamětní destičku u vily Pavla Bobka a cik-cak vilami v ulicích se jmény popravených českých pánů v roce 1621 (Dvořeckého, Říčanova, Hošťálkova a další) jsme dorazili až na Strahovskou pláň, už léta z polí-rolí upravenou pro volnočasové aktivity. Široký zelený pruh mezi usedlostmi Ladronka a Spiritka (cca 2 km) s asfaltkou pro kolisty, bruslaře a běžce. Na pláni jsme se vynořili asi v polovině, došli až k retranslační věži, pod níž je sídlo GIPS, za ní se rozkládají strahovské stadiony. Odbočili jsme doleva, abychom shlédli Okamůrovo sídlo, tvořené cihlovými válci. Asi má každý člen rodiny svůj váleček, aby se nehádali. Snad mi Věra Vnoučková pošle slíbenou fotku, abyste se mohli taky pokochat. 
    Hned vedle téhle architektury navazuje památkově chráněná oblast Tejnka se starými (a opravenými) domečky, kterou jsme po chvíli došli v 18.25 do hospůdky Na Hrádku v ulici Šlikově. Tempo výletu bylo i díky teplému počasí pozvolné, což vyhovovalo části výletníků, zatímco rychlochodci byli lehce nespokojeni. Vychlazené pivko a víno všecko srovnalo, i tak jsme byli v hospodě mezi prvními.
 
Něco o vlastní slezině:
 
    Postupně se nás sešlo obvyklých cca 50, hrát a zpívat se začalo po půl osmé, až dorazil Jirka Valeček s kytarou a hlavně zpěvníkem. S texty písniček zápasíme čím dál víc, zvládáme hlavně refrény. S Jirkou hráli Henry, Vašek Mičkal, Petr Vrba, Mirek Němec (i na harmoničky), pár písniček si dali i Láďa Dolejš a Káně. 
    Ceny se Na Hrádku za tu dobu, co jsme tu nebyli, dost výrazně zvedly a paní servírka zkraje taky nevypadala moc naladěně. Ale obsluha fungovala, nejvíc na odbyt šly bramboráčky s nivou. I na tanečky pochopitelně došlo.
 
    Hlásání v podání PaHr vypuklo po půl deváté. 
    Ke Stezce se kladně vyjádřil Lubor, pochválil organizátory Jedničkového ubytování i ubytovatele, jídlo, Tomášem zajištěné výborné víno (vypilo se 10 l červeného, 15 l bílého a asi 160 piv z místního zdroje), perfektně zorganizované Zakončení i soutěže v režii 6.trasy a v závěru vzdal hold i Svatému Petrovi za báječné počasí.
    Tomáš přidal úspěšné vyúčtování Kulatin i Stezky, všecko vyšlo, zůstal i přebytek ve výši 100,- Kč! Jupíí, to je vejvar!
 
Pozdravy všem posílali PéPé (Pavla Pečínková), která pilně zahradničí na chalupě a k tomu nadále píše o Josefu Čapkovi, Zdeněk Veselský zdraví už z normálního pokoje v nemocnici a Magda s čerstvě podvrtnutým kotníkem z domova.
 
    Květnoví oslavenci, kteří nemohli být na Stezce při hromadné oslavě májových koťat, dali panáčky (Olinka Veselská, Iva Stulíková, Jiřka Boháčková a Vašek Mičkal), přidal se k nim i dubnový Petr Vrba, kterého PaHr sice uvedl v dubnovém zápisu, ale Petr v Uterusu nepanáčkoval a přidal se k nám a přispěl na frťánky i Pavel Stulík.
 
   To je asi všecko, snad jsem na nic nezapomněla, slezina se rozpadala poměrně brzy, po desáté už nás tam moc nezbylo, hrál VaMi a PeVr, končili jsme před jedenáctou.
 
Další akce:
 
Letní sleziny:
    - 10.6. Děkanka (ještě potvrdí PaHr po objednání na místě) 
    - 8.7. (s krajní pravděpodobností) celoTAKová slezina u nádraží Praha - Hlubočepy
    - 15.7. Klánovice (potvrdí PaS po objednání na místě)
    - 12.8. někde podle vašich návrhů (zaslechla jsem Dubeč, další návrhy a jejich případné zajištění očekáváme)
 
Vítání léta je v úterý 18.6. ve Vojanových sadech od 18-19 hodin. Tady vás zvou na panáčka červnové oslavenkyně Jitka Veselá a Jana Snopová, protože Jitka na Děkance nebude a víc oslavenců není. Vezměte si plastové nebo skleněné panáčky, poteče fernet i becherovka.
 
Další celoTAKové akce jsou v Poradníku, mail z 2.5.24.
 
V návrhu je podzimní pidistezka, původně navrhovaný termín kolem 28.10. se nám jeví pozdě a navíc koliduje s dětskými podzimními prázdninami. Vašek Holík se poptá někde na Sázavě, zvažovali jsme termín 1
 
8.-20.10.24. Tomáš už poslal návrh na camp u Českého Šternberka a navrhuje termín v září, aby bylo ještě teplo. Takže zatím je pidi v rozpracování.
 
Vše zapsala Olina

—————

Zpět


Kontakt

Pavel Stulík (PaS)

603227967

Rukověť

Portréty lidí z Jedničky najdete na albu níže:

Seznam lidiček Jednicka-2_2015-1.xls  je zaheslován, heslo sdělí PaS mailem, resp. osobně

Historické vítězství Jedničky na Stezce 2017

Nekrolog Tondy Rosického a Hanky Hanákové  najdete po kliknutí na podtržené jméno