17.01.2024 13:01

Zpráva o slezině na Děkance 12.1.2024

Napsala Olina:
Jedni z prvních dorazili na Děkanku výletníci krátce po šesté, pěkně vyfoukaní z trasy Vltavská - Tržnice - lávka HolKa - po  karlínském břehu Vltavy cyklostezkou na Štvanici a na metro C na Florenc. Trasu zvládl s dalšími asi deseti chodci i Béďa s berlemi a Adélka Svobodová. Tu Věra na Pražského povstání strčila Tomášovi do auta.
 
Poměrně v rychlém sledu se nás sešlo asi 40, postupně docházeli další, na padesátku jsme to jistě dotáhli. Helenka Rosická v roli samaritánky dovezla Láďu Dolejše i Vaška Vaněčka z jeho nového domova seniorů ve Šlejnické! Podařilo se, Vaška už jsme dlouho neviděli! Helenko, díky.
    Na začátku jsme vzpomněli na Pepina, který nás v sobotu opustil a vydal se na nebeskej vandr. Lubor předal od Pavla Schlechtera první zprávu o rozloučení, které se koná v pátek 19.1. od 15.20 hodin v malé obřadní síni Strašnického krematoria. Na Pepinovu počest přišel Jirka Valeček s banjem (vlastním) a moc pěkně na něj celý večer hrál. Myslím si (a nejsem sama), že by měl banjo provětrat častěji, je to moc pěkné osvěžení muziky.
     Dál pak báječně hráli na kytary LaDo, VaMi, Henry, Káně a Mirek Němec, ten i na foukací harmoniky. V pozdějším čase se k nim přidal i Zdeněk Veselský a dal své osvědčené fláky. Pavel Sch. s basou tentokrát chyběl, chystá se v pátek na operaci a nechtěl někde chytit nějakého virusáka. 
     Mezi muzikou a zpěvem vybíral Jirka Čada zálohy na 66. Stezku Vysočinou ve výši 800,- Kč. Kdo neplatil hotově na slezině a chce na Stezku jet, musí do 31.1. zaplatit zálohu bankovním převodem. 
     Mezi posledními dorazili Simona z volejbalu a Pavel H. z práce, takže záhy (20.40) vypuklo hlásání. Nevím, jestli se mi podaří akce srovnat chronologicky.
 
Z hlásání
  • 12.2. od 18 hodin slezina v Uterusu - na přání mnohých, tam na vánoční slezině spokojených, taneční podlaha, doprava.. Opět propukla diskuze ohledně místa konání slezin, Vašek Holík dává k dobru, že loňská anketa proběhla jen jednokolově a kdoví, která hospoda by vyhrála ve druhém kole. Někteří navrhujeme střídání, mnozí bychom rádi i Hrádek. A jsme tam, kde jsme byli loni. Tak uvidíme. Každopádně
  • 11.3. je od 18 hodin slezina opět na Děkance. Zamluveno.
  • 19.2. je místo TAKové schůze volební Valná hromada v Kolovratech, budou se volit radní a členové revizní komise. Hledají se kandidáti (ovšem členové TAKu). Zváni jsou všichni členové všech tras, jistě tam bude veselo a spousta muziky i zpěvu.
  •  8.-10.3. se koná Schnilá jízda, s lyžemi i bez nich, společným autobusem do Nových hutí na Šumavě, penzion Klostermann. Opět všichni zváni na veselou akci. Info v Poradníku (posílala jsem 6.1.).
  •  5.4. asi od 18.30 v Domovině TAKový bál ve stylu Limonádový Joe, lístky bude zajišťovat a peníze vybírat jako vždy Věra Svobodová. Ceny: 320 TAK/ 360 neTAK/ 400 na místě. Kapela třetí rok ta stejná, báječná, pod vedením pianisty Radima Linharta, na klarinet a saxofon Ruda Musil, bicí Petr Zimák, toho čtvrtýho neznám a nepamatuju si jméno. Zahrajou všecko, i country. 
  • 19.-21.4. pořádají letošní oslavenci veselé a barevné Kulatiny (kytičky, puntíky, čtverečky, kulaté obdélníky a j.). Místem této vysoce společenské události je Rekreační středisko Star Line Hrachov na Sedlčansku, jestli jsem na netu trefila tu správnou školu v přírodě, je tam všecko na co si vzpomenete, včetně živé kravičky a oslíka! To bude veselo! A jestli jsem info od Olinky Veselské (hlavní "šéfová" oslavenců Alena K. někde lyžuje) dobře pochopila, cena za ubytování s polopenzí je 600,- Kč (noc nebo obě?), indivindi doprava busem s přestupem na Dubenci. Platby na stejný účet jako Stezka, VS 202404. Oslavenci včas pošlou pozvánku s potřebnými informacemi.
  • 8.-12.5. 66. Stezka Vysočinou, "zlatý hřeb večera". Zálohu ve výši 800,- Kč bylo možno namísto závazné přihlášky platit Jirkovi Čadovi na místě, kdo má raději převod z banky, pošle peníze na trasový účet , VS 202405 nejpozději do 31.1. a do zprávy pro příjemce napíše svoje jméno (nebo dvě, tři..).
  •  Zakončení Stezky je (snad na stadionu?) v Lukách nad Jihlavou, zápisné TAK 210,-, neTAK 280,-, vlak 140,- Kč.
Podrobnosti o stezce
  • Informace o ubytování byly pořád ještě dost neurčité a pro většinu stezkychtivých naprosto nedostatečné. Ujišťuju vás ale, že jsem hodinu strávila hledáním různých diskuzních mailů Rady, a první zmínka o ubytování nese datum 29.10.23, tedy měsíc po Stezce minulé! Hledání možností na internetu i v terénu a mailů v rámci Rady T1 bylo nepočítaně. Nicméně majitelé kempů přes zimu užívají volno a vypáčit z nich nějaké konkrétní informace nebylo vůbec jednoduché. 
  • Se svolením PaHr sděluju co víme: v současné situaci jsou ve hře dva kempy, oba chatičkové, oba s restaurací a slibující polopenzi, oba plus mínus za 500,- na noc, oba značný kus cesty od hromadné dopravy a oba dost daleko od místa Zakončení (min. hodinu vlakem+doprava k němu). Neděle bude tedy cestovní a dost knap na zahájení Zakončení. Pokud se mi to povede, přepošlu dalším mailem (sem to neumím přenést) nějaké info od Toma a Simony a link na internet.
  • kemp A - Hartvíkovice, kemp Wilsonka, na břehu Dalešické přehrady, turistické značky, příroda, mapku a odkaz pošlu. Zajišťovala Simona a Vašek H.
  • kemp B - Úsvit, cca 6 km od Telče, zajišťoval Tomáš, mapičku a odkaz nemůžu v tý haldě mailů najít. Prosím Toma, jestli by mohl poslat znovu. Díky. 
  • Tak aspoň tolik, abyste nekupovali úplně zajíce v pytli. Ale víc vám toho fakt neřeknu, snad to včas nějak dobře dopadne. A jak říká Jirka Čada - jedeme na Stezku, ne do lázní. 
 
        Po emotivní diskuzi v rámci Hlásání přišly na odlehčení lednoví panáčci becherů a fernetů, slavili Alenka Melicharová, Dana, Helenka Ro, Láďa, Káně, Jirka s banjem, za prosinec jezulátko Eva Mikolášková (24.12.). Pozdravovali Lišáci (Jirka je taky lednovej), zahajovali na Mělníku další rok tanečních, tak tam nemohli chybět.
 
       Pak už se jen pilo, zpívalo, tančilo, postupně se vytráceli dálebydlící a před 23 hodinou už jen Pavel se Simonou v prázdné hospodě zajišťovali tu další slezinu na Děkance, tedy 11.3. od 18 hodin. 
 
Na úplný závěr dva kulturní tipy
  • do 28.1.24 je v budově Kooperativy (strakatej barák na nové Povltavské kousek před Karlínským náměstím) báječná výstava Mařákovci - spousta obrazů žáků Julia Mařáka, který vedl v letech 1887-99 krajinářskou školu na pražské Akademii (Slavíček, Lebeda, Kaván, Kalvoda, Panuška, Hudeček...). Jeho obrazy jsou tam samozřejmě taky. Doporučuje i Věra Sv. velmi.
  • a já si neodpustím jazz - v Jazz Docku na Janáčkově nábřeží (Smíchov, téměř ve zdymadle u Dětského ostrova kousek pod  Jiráskovým mostem) hraje v neděli 28.1. od 16 hodin kvartet Pavla Švestky, který se mnohým líbil v prosinci v Semaforu. Vstupné 200,- Kč, bývá plno, přijít včas. Na jídlo je tam dost draho, doporučuju najíst se doma.

—————

Zpět


Kontakt

Pavel Stulík (PaS)

603227967

Rukověť

Portréty lidí z Jedničky najdete na albu níže:

Seznam lidiček Jednicka-2_2015-1.xls  je zaheslován, heslo sdělí PaS mailem, resp. osobně

Historické vítězství Jedničky na Stezce 2017

Nekrolog Tondy Rosického a Hanky Hanákové  najdete po kliknutí na podtržené jméno